Milli Mücadele: Product Hunt

Celil Bozkurt
3 min readOct 14, 2022

--

Dün Altogic’in başına gelenlerden sonra, uzunca bir süredir kaleme almak istediğim bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Product Hunt ve Önemi

Product Hunt insanların oylama yapabildikleri bir ürün listeleme sitesi. 2013 Yılında hayatımıza giren bu nadide web sitesi; teknoloji ve yazılım sevdalısı birçok insan için yeni ürünler keşfetmelerine imkan verirken denklemin diğer tarafı için yani ürün geliştirenlerin de yeni kullanıcı bulmasına ve belki de hypergrowth yakalamasına yardımcı oluyor.

Upvote Kavgası

Her gün yeni ürünlerin, aldığı upvote’a göre sıralanarak listelenmesi her sıralamada olduğu gibi burada da üst sıralarda yer tutma kavgasına döndü. 2018 yılında Product Hunt yayını için stratejiler, taktikler konuşulmaya ve topluluklar ortaya çıkmaya başladı.

Product Hunt; ağırlıklı olarak teknoloji, tasarım, yazılım gibi alanlarda profesyonelleşmiş ya da bu alanlarla ilgilenen insanların ziyaret ettiği bir web sitesi. Yayınlanan ürünler de çoğunlukla bu personanın sorunlarını çözmeye odaklanıyor. Birçok paid marketing platformunda filtereleyerek bulmakta zorlanacağınız, bulsanız bile edinme maliyeti onlarca USD’yi bulacak yüzlerce kullanıcının olduğu bir platformda üst sıralarda çıkmak tabii ki de her ürün geliştiricisinin iştahını kabartıyor.

Milli Mesele

‘’Online oylama ve anket basit bir oyundur. Milyonlarca kişi oy verir ve sonunda Türkler kazanır.’’ — İnternet Atasözü

Product Hunt’ın giderek popülerleşmesi ve buna bağlı olarak listenin üst sıralarında yer alan ürünlerin daha çok kullanıcı çekmesi Türkiye’deki ürün geliştiricilerin de ilgisini çekti. Türkiye’den çıkan ürünleri haber verip destek isteyen bir e-posta bülteni kuruldu, Türkiye’deki birçok topluluk ProductHunt günlerinde ürünlere destek paylaşımları yaptı, yerel bir topluluk kuruldu ve benim de dahil olduğum onlarca kişi bir dayanışma ruhu içerisinde ülkemizden çıkan ürünlerin birinci sırada yer alması için çetin bir mücadele vermeye başladı. Bu sayede Türkiye’den çıkan onlarda ürün topluluk desteğinin de payıyla gün, hafta, ay birincisi olup yüzlerce kullanıcıya ulaşma imkanı yakaladı.

Yine mi Nepotizm?

Dünden beri Twitter’da -Altogic’e ayıp olmasın diye- fısıltıyla tartışılan etiklik konusu yeni ve sadece Türkiye’de tartışılan bir mesele değil. Dahil olduğum bir çok indie maker ve startup founder grubunda da durum aynı. Ürününü yayınlayan kişiler bu gruplara mesajlar atarak destek istiyor ve insanlar da destek veriyor.

Onur Ozcan’ın tweet’inde paylaşılan bu hizmetler son dönemlerde sadece Türkiye’den çıkan ürünlerin değil birçok ürün geliştiricinin başvurduğu bir çözüm yolu. Türkiye’de bu insanlar bu konuda daha organize olduğu ve Twitter’da önümüze çok düştüğü için etiklik konusu daha çok konuşulur oldu.

Üzerine düşündüğümde buradaki etiklik ihlaline net bir cevap veremiyorum. Bunun sebebi ise ProductHunt’a ürün geliştiren neredeyse tüm geliştiricilerin benzer yöntemlerle kendini yukarı atıyor olması. Böylesine bir ortamda sınırları belirlemek ve tartışmak çok daha zor oluyor. Kendi sınırımı çekebilmek adına gerçekten beğendiğim ürünlere destek olmaya çabalıyorum.

Product Hunt’ı Bu Kadar Abartmasak Mı?

2020 Yılında Twitter semalarına gönderdiğim bu tartışma aslında meselenin özünü gösteriyor. Nihayetinde Product Hunt bir kullanıcı edinme kanalı. Tabii ki tüm kullanıcı edinme kanalları gibi kıymetli ve önem arz ediyor fakat Türkiye’deki topluluğun gözünü kararttığı gibi “Product Hunt olmazsa hiçbir şey olmaz” gibi bir durum söz konusu değil.

Çıkan ürünleri yine destekleyelim, desteklediğimiz ürünler üst sıralara çıksın hatta birinci de olsunlar fakat birinci oldukları anda her şey tamamlanmış olmuyor. Product Hunt’ta ayın ürünü seçilip şu anda zombi ürün çöplüğünde olan ürünler biliyorum. Aynı şekilde ilk çıktığında çok az kullanıcının ilgisini çekmesine rağmen kullanıcıyı dinleyip ürünü iyileştirdikçe, yeni Product Hunt yayınlarında birinciliklere doymayan ürünler de biliyorum.

Kıymetli olan Product Hunt değil, insanların sorununu çözen bir ürün geliştirmek ve bu ürün için aklıselim bir büyüme stratejisi yaratmak.

Özetle

Anlaşılan o ki Product Hunt yönetimi, sitenin itibarı açısından listelenen ürünlere alelade oy verilmesini engellemeye çalışıyor. Bu çabayı haklı buluyorum ve dün Altogic’in başına gelen şeyi önümüzdeki dönemde daha çok göreceğimizi düşünüyorum. Burada haksızlık olarak görülen şey Altogic’e karşı yapılan yaptırımın net bir kurala bağlı olmaması ve bu nedenle diğer ürünlere uygulanıp uygulanmadığını bilmiyor olmamız.

Bugüne kadar onlarca ürün keşfettiğim ve haftada birkaç kere ziyaret ettiğim Product Hunt bakalım önümüzdeki yıllarda nereye doğru savrulacak? 🧐

--

--