Yazılımcılar İçin İş Bulma ve İşe Girme Kılavuzu

Celil Bozkurt
6 min readSep 21, 2018

--

Yeni mezun olmuş ve sektöre yeni giriş yapacak kişilerden “nasıl işe girerim?” ya da “nasıl freelance projeler alabilirim?” şeklinde çok fazla soru alıyorum.

Bu yazıda, kendi deneyimlerimden, okumalarımdam ve araştırmalarımdan elde ettiğim birikimlere dayanarak; bir yazılım geliştiricinin herhangi bir firmada ya da freelance bir projede görev alabilmesi için dikkat etmesi gereken noktalardan bahsedeceğim.

Bu yazı kimi hedefliyor?

Tabii ki bazı alanlarda farklı süreçler izlenebilir fakat bir bütün olarak ele alırsak, yazının tüm yazılım geliştiricilere hitap ettiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Hedefim: Yazılım şirketlerine başvuran geliştiriciler için başvuru ve mülakat süreçlerinde yardımcı olacak bir kılavuz hazırlamak.

Bu kılavuzla, işe giriş süreci için bir farkındalık oluşturmak niyetindeyim.

Kılavuz kelimesinden de anlaşılacağı gibi, bu yazı öneri ve geliştirmelere açıktır.

Temel Gereksinimler

Unutmamak lazım ki, her ekip üyesi verimli kişilerle birlikte çalışmak ister fakat siz ekibe dahil olmadan önce kimse ne kadar verimli olduğunuzu tam olarak kestiremez.

Bu nedenle, bir işe başvurmadan önce aşağıdaki listeyi tamamlamak verimli bir geliştirici olduğunuzu kanıtlamanız yönünde size birtakım avantajlar sunacaktır.

  • Üzerinde çalışılmış bir özgeçmiş hazırlamak.
  • GitHub’da birkaç projeye katkıda bulunmuş olmak.
  • Yazılım geliştirme üzerine etkinlikler düzenleyen topluluklara katılmak.
  • Bildiklerinizi paylaştığınız içerikler üretmiş olmak.
  • Alanınızla ilgili somut ürünler sunabilmek. Android geliştirici iseniz Google Play’de uygulama yayınlamış olmak.

İlerleyen kısımlarda yukarıdaki maddelerin detaylarına gireceğim fakat peşinen söylemeliyim ki, bunlarla ilgilenmeyen geliştiricilerin büyük ve disiplinli ekiplerde yer alabilme ihtimali yok denecek kadar az.

Basit, Dürüst ve Anlaşılabilir Özgeçmiş

Eğer şanslı değilseniz, müstakbel işvereninizle ilk temasınız özgeçmişiniz üzerinden kurulacak. Sizi hiç tanımayan, yeteneklerinizi bilmeyen ve karakteriniz hakkında en ufak bir fikri olmayan bir kişiyi altı üstü bir A4 kağıdı ile nasıl etkilersiniz? Etkili bir özgeçmiş hazırlamanın temel sorusu budur.

Özgeçmişlerle ilgili günümüzün en büyük problemi: tamamının aynı olması.

Sizi mülakat sürecine avantajla geçirecek olan bir özgeçmiş aşağıdaki bilgileri içermelidir.

  • Eğitim bilgisi
  • İş tecrübesi
  • Katkıda bulunduğu ya da geliştirdiği açık kaynak kodlu projeler hakkında ufak bilgiler ve linkler.
  • Geliştirme sürecine katkı sağladığınız ve hali hazırda mağazada yayında olan uygulamalar.
  • Teknik ve karakteristik yetenekler.
  • Katıldığınız ve organize ettiğiniz etkinlikler.
  • Katıldığınız hackathonlar.
  • Sahip olduğunuz bilgileri paylaştığınız blog, podcast ya da Youtube kanalının adresi.

Bu maddeleri kontrol ettiğinizde, maharetin özgeçmiş dokümanında değil onu dolduracak çabayı vermekte olduğunu farkedersiniz. Özgeçmiş hazırlarken bilmelisiniz ki, okulunuzun ya da daha önce çalıştığınız orta ölçekli firmanın size neredeyse hiçbir katkısı yok ve olmayacak.

Özgeçmiş hazırlamakla ilgili freeCodeCamp’ın hazırladığı gelişmiş kılavuza göz atmanızı tavsiye ederim.

Sosyal Mecralar

Her sosyal platform için madde madde gereklilik listesi yazmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Kısaca özetlemek gerekirse, sosyal medya hesaplarınız, kendinizi ve yeteneklerinizi çevrenize anlatabilmeniz için son derece etkili.

LinkedIn

Her ne kadar Türkiye kullanıcıları tarafından sadece 2–3 senelik zaman içerisinde akrabalarla dolu Facebook’un ufak bir kopyası haline getirilmiş olsa da kendisinin kariyeriniz için hatrı sayılır bir konumda bulunduğunu söyleyebiliriz. Özellikle yurt dışından iş teklifi alan ya da yurt dışındaki işlere başvuran kişiler için LinkedIn’in önemi yadsınamayacak kadar büyük.

Ortalamanın üzerinde bir LinkedIn profiline sahip olmak için;

  • İyi çekilmiş bir profil fotoğrafı.
  • Kendinizi, yeteneklerinizi ve hedeflerinizi kısaca anlatan bir özet yazısı.
  • Başlığa ve özet yazısına özetle yerleştirilmiş anahtar kelimeler.
  • Sizi ve ilgi alanlarınızı anlatan paylaşımlar.

Web Sitesi

Web siteniz olması önemli bir ayrıntı. Basit bir dille kendinizi, yeteneklerinizi ve yaptıklarınızı anlatan bir web siteniz olması ise çok daha önemli bir ayrıntı. Günümüzde birçok işveren ya da İK uzmanı; adayın internet sitesinde ufak bir gezintiye çıkıyor ve oradan referanslar almaya çalışıyor. Front-end geliştirme bilmeseniz dahi hazır bir Wordpress temasıyla eminim ki çok etkili işler yapabilirsiniz.

Blog , Medium, Podcast

Bildiklerinizi, sizi tanımak isteyen insanlara göstermeniz gerekli. Bunun için bildiklerinizi anlatacak platformlar bulmalısınız. Uzmanlık alanınızdaki konuları insanlara anlatmaktan çekinmeyin. Bir konu hakkında yazmak/konuşmak o konudaki derinliğinizi kesinlikle arttırıyor.

Ayrıca bir konu üzerinde istikrarlı şekilde paylaşım yapan kişiler sahip oldukları çevrede, o konu üzerinde bilgili olarak etiketleniyor.

Açık Pozisyonlara Erişim

Kariyer sitelerinde onlarca ilan var. Bir yazılımcının, başvurulacak iş ilanı bulmak konusunda zorluk çekeceğini düşünmüyorum fakat bu ilanların bir çoğu hem şirketin profilini hem de içerideki ortamı anlamak bakımından oldukça sığ durumda. Ayrıca, bu ilanlara başvuran sayısını da dikkate aldığımızda farklı alternatiflere başvurmanın büyük faydası var.

Etkinlikler

Sizi tanıyan kişi sayısını arttırmak ve bağlantılarınızı güçlendirmek, işe girmeniz için ulaşılması zor olanaklara sahip olmanızı sağlar. Etkinliklerde hem takip edip faydalanabileceğiniz kişilerle hem de yazılım geliştirici arayan şirket ve ekiplerle tanışabilirsiniz.

Her ne kadar aksaklıklar olsa da Türkiye’deki yazılım ve girişimcilik etkinliklerinin bu konuda yeterliliğe sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Düzenli olarak gerçekleşen Devnot, Linux Yaz Kampı, Startup Carnival, PHPConf gibi etkinlikler ya da GDG Istanbul(ve diğer tüm GDG grupları), İTÜ Çekirdek, Kworks bünyesinde organize edilen birçok etkinlik ekosistemdeki insanları tanımanız için son derece verimli.

Şu an hali hazırda ortağım olan Duygu’yla 2 sene önce HacknBreak’te tanışmıştık.

GitHub, Stack Overflow

GitHub profili, birçok geliştirici tarafından önemsenmese de yazılımcılar için özgeçmişten çok daha önemlidir. Hafta sonu projeleriniz, kod yazma seviyeniz ve açık kaynak kodlu projelere ne kadar katkıda bulunduğunuz, birçok takım için önemli bir değerlendirme ölçütü.

GitHub üzerinden açık kaynak kodlu projelere bir süre destek olduktan sonra, o projelerde görev almanız oldukça mümkün. Hatta bu yol, büyük firmalara orta vadede girebilmenin en etkili yöntemlerinden bir tanesi. DigitalOcean’da çalışan Fatih bir YouTube videosunda bu yöntemi detaylıca anlattı.

Aynı şekilde, Stack Overflow’da başka insanların yaşadığı problemlere sahip olduğunuz teknik birikimle çözümler getirmeniz de size yeni fırsatlar açabilir. Birkaç ay önce yayınlanan Levent Sapçı’nın bir röportaj videosunda Can Berk Stack Overflow üzerinden aldığı iş teklifini ve süreci anlattı.

Slack Grupları

Artık ilgilendiğiniz her alan için bir Slack kanalı bulmak mümkün. Hal böyle olunca, bu Slack kanallarından hem farklı deneyim ve bilgi düzeyindeki insanlarla tanışıp onlardan faydalanma hem de bu kanallar üzerinden yurt içi/yurt dışı işler alabilme imkanı var.

Ben geçtiğimiz sene Girişimci Muhabbeti Slack kanalı üzerinden 2 farklı proje ile görüşmüş ve 1 tanesinin ekibine kısa süreliğine dahil olmuştum.

Mülakata Hazırlık

Eğer mülakat aşamasına kadar gelebildiyseniz inanın ki iyi bir iş çıkarttınız. Özellikle büyük firmalarda, bu aşamayı görebilmek bile çok zorlu süreçlere karşılık gelebiliyor. Lakin, “mülakata kadar geldim bundan sonrası kolaylıkla ilerler” şeklinde yaklaşırsanız bu aşamadan hüsranla ayrılabilirsiniz.

Mülakat aşaması, GitHub’da yazdığınız kodların ve özgeçmişinize eklediğiniz detayların hakkını verdiğinizi göstereceğiniz aşamadır.

Bundan önceki süreçlerde olduğu gibi mülakat aşamasına da dikkatlice hazırlanmanız gerekir. Mülakat için bir kontrol listesi yapmak gerekirse;

  • Uzmanlık alanınızla ilgili mülakat sorularına göz gezdirmek.
  • Teknik yeterliliklerinizi bilmek ve karşı tarafa düzgünce iletmek.
  • Maaş beklentisi konusunda net bir aralığa sahip olmak yani emeğinizin değerini biliyor olmak.
  • Dürüst olmak. Mesaiye kalmak istemediğinizi çekinmeden belirtmek.

Mülakat sürecinden önce kendi uzmanlık alanınıza göre online testleri kullanarak seviyenizi belirleyebilirsiniz. Ayırca, sadece mülakat sürecini yönetmeniz konusunda size tavsiyeler veren kitaplardan da faydalanabilirsiniz.

Sonuç Olarak

Bir yazılımcı olarak iş bulmak, diğer meslek gruplarına kıyasla çok farklı avantajlara sahip. Bir avukatın İspanya’dan iş teklifi alma ihtimali ile bir back-end geliştiricisinin teklif alma ihtimali aynı değil fakat bu imkanlar beraberinde rekabeti de getirdiği için iş bulma ve işe girme sürecine taktiksel bir şekilde yaklaşmak gerekiyor. 1 sene önce Booking’te işe giren Said, Swifthane podcastinin bir bölümünde süreci nasıl yönettiğini ve nasıl hazırlandığını anlattı.

Çevremde sıklıkla gördüğüm kadarıyla çoğu yazılımcı iş başvurusunda bulunmak için hazır olmadığı konusunda inatçılık sergiliyor. Buna katılmıyorum. Emin olun ki hiçbir zaman hazır olmayacaksınız. Firmalar sizi işe alırken sizlerin yarınına yatırım yaparlar. Bu sebeple, firmalar ne kadar hazır olduğunuzu değil, öğrenmeye ve üretmeye ne kadar istekli olduğunuzu tespit etmeye çalışırlar.

Yeteneklerinizi göstermekten ve üretmekten asla çekinmeyin!

Kendinize dikkat edin, görüşmek üzere. 🙌

Bu yazı için fikir danıştığım ve çok değerli fikirlerini benimle paylaşan Yiğit Yılmaz’a ve alicanbatur’a bir teşekkürü borç bilirim.

Yazıya katkı yapmak için bana Twitter ya da hi@celil.me üzerinden ulaşabilirsiniz.

--

--